De verhalen over een griepvirus dat rondwaarde in China en aan veel mensen het leven kostte, leek in het begin van het jaar nog ver weg. Sindsdien is er veel gebeurd en is ons land ook hard geraakt door de coronacrisis. Veel mensen werden ziek, scholen gingen dicht en ook winkels sloten. De beurs begon weg te zakken en een echte recessie ging in. Dit had grote gevolgen voor de maatschappij. We zijn overvallen door het virus en soms beseffen we nog nauwelijks in wat voor situatie we zitten en hoe alles is ontstaan. Wij geven in een korte tijdlijn weer hoe ons land in deze crisis is beland en welke maatregelen de afgelopen maanden getroffen zijn.
De eerste besmettingen in ons land
De Chinese stad Wuhan hebben we leren kennen als de brandhaard van het Covid-virus. Onze Belgische landgenoten die daar verbleven, werden begin 2020 geëvacueerd uit deze stad, ook bijna alle Belgen die werkten in het land. Bij één van hen werd op 3 februari 2020 corona vastgesteld. Daarmee maakte ons land van dichtbij kennis met dit angstaanjagende griepvirus. Vanaf maart namen de besmettingen in België toe, vooral bij mensen die in Noord-Italië op skivakantie waren geweest. Op 11 maart 2020 werd bekend gemaakt dat het virus aan een Belgische patiënt het leven had gekost. De piek in het aantal besmettingen wordt bereikt rond 4 april. Nadat meer mensen getest worden op het virus is er een nieuwe piek te zien op 11 april en vanaf 23 april zien we een dalende lijn in het aantal besmettingen.
Een land in crisis
Sinds 12 maart 2020 neemt de Nationale Veiligheidsraad in België de beleidsbeslissingen en bevindt ons land zich in de federale fase van het crisisbeheer. Verschillende organen geven daarnaast adviezen op het gebied van de volksgezondheid. Zo wordt het risico voor de bevolking geanalyseerd, worden adviezen gegeven over het treffen van maatregelen om de volksgezondheid te beschermen en geven onderzoekers wetenschappelijk advies over de evolutie van dit longvirus. Na een periode van strenge maatregelen worden deze maatregelen sinds 8 juni weer langzaam afgebouwd.
De maatregelen raken ons allemaal
Vanaf 6 maart mochten er geen schoolreizen meer naar Italië worden georganiseerd. Hier merkte het overgrote deel van de bevolking nog weinig van. Dat werd anders toen op 13 maart bekend werd dat de scholen dicht moesten. Horecazaken en winkels kregen ook maatregelen opgelegd die op 18 maart nog verder verzwaard werden. Alleen essentiële winkels bleven open en niet essentiële verplaatsingen werden verboden. Ook werden de grenzen vanaf 20 maart voor een groot deel gesloten. Vanaf 18 mei starten de scholen voor een deel weer. Sinds 8 juni mogen verschillende sectoren hun activiteiten weer opstarten. Vanaf 1 juli zijn de maatregelen nog verder versoepeld en zo komt ons land steeds verder uit de lock-down. We mogen vrij rondreizen, maar in het openbaar vervoer is een mondkapje wel verplicht als je ouder bent dan 12 jaar. Winkels en horeca zijn weer open en voor elke sector zijn protocollen opgesteld om onze gezondheid te beschermen, toch blijft e-commerce de basis voor de meest shoppers. Waar het kan, moeten we zoveel mogelijk thuis blijven werken en afstand bewaren van 1,5 meter tot anderen is nog steeds verplicht. Vanaf 1 augustus mogen weer evenementen worden georganiseerd voor grote groepen van 400 personen. Voor evenementen die buiten plaatsvinden geldt een maximum van 800 personen. Hoe de verdere tijdlijn eruit gaat zien, ligt nog in de toekomst, maar voorlopig zijn we met z’n allen nog niet uit de coronacrisis.