Het Klimaat: waarom het belangrijk is om ook in coronatijden verder te werken aan onze CO2-uitstoot

bos klimaatWaarom is verlaging van de CO2 uitstoot noodzakelijk?

Het klimaat verandert en dat komt omdat de temperatuur stijgt. Er komt steeds meer CO2 in de lucht en dat komt grotendeels door de mens. CO2 is een broeikasgas dat de warmte op onze aarde vasthoudt omdat het eigenlijk een soort deken rond de aarde vormt. Zonnewarmte kan zo steeds minder goed ontsnappen en hierdoor warmt de aarde op met als gevolg hogere temperaturen en smeltende ijskappen. Opwarming is helaas niet te stoppen maar gaat minder hard wanneer wij, wereldwijd, minder CO2 uitstoten. Zonder broeikasgassen zou het op de aarde vele malen kouder zijn dan het nu is. Maar het broeikaseffect is versterkt door allerlei menselijke activiteiten zoals het verbranden van olie, kolen en gas. Deze verbranding zorgt voor een CO2 uitstoot van ongeveer 86 procent. Door het kappen van bomen komt nog een 14 procent meer CO2 in de lucht. Al deze extra CO2 uitstoot heeft ervoor gezorgd dat er nu 40 procent méér CO2 in de lucht aanwezig is dan een aantal eeuwen geleden en dit zorgt dan ook voor een versterkt broeikaseffect.

De impact van de corona crisis op het klimaat

Wat betekent de corona crisis voor het klimaat? Er zou in 2020 een inhaalslag worden gemaakt voor wat betreft het klimaatbeleid. Maar alle aandacht is vanaf maart 2020 uitgegaan naar de bestrijding van het coronavirus. Wereldwijd ondervinden economieën problemen vanwege de corona crisis. Vele fabrieken kwamen stil te liggen en daarmee werd ook de uitstoot van CO2 verlaagd. Zo was, zeker in China, duidelijk te zien welke impact het coronavirus had op de luchtkwaliteit door de drastische verlaging van vervuilende stoffen in de lucht. Zelfs bij het referentiestation voor het meten van de CO2 op deze planeet, de Mauna Loa Observatory op Hawaï ziet men voorzichtige tekenen van verbetering. Het is volgens kenners dan ook zaak om ervoor te zorgen dat de CO2 uitstoot niet meer naar het niveau van voor de corona crisis terugvalt. Maar wanneer de corona crisis voorbij is en de economie weer op volle toeren gaat draaien hoe zorg je er dan voor dat de CO2 uitstoot niet verhoogt?

klimaatveranderingElektriciteitsproductie

Steeds vaker wordt nu al elektriciteit gewonnen door middel van windmolens en zonnepanelen. Omdat vele delen van de industrie nog niet op volle kracht werken is er een verlaagde vraag naar elektriciteit. Wanneer de politiek nu bij de les blijft en aan het klimaatbeleid vasthoudt dan is er een mogelijkheid om de CO2 uitstoot niet boven die van eind juni uit te laten stijgen. Daarnaast moeten we ervoor zorgen dat bossen niet overal worden gekapt maar dat er juist bos wordt geplant. Ook al zal de natuur lang niet al onze CO2 uitstoot kunnen verwerken. De corona crisis heeft ervoor gezorgd dat vliegtuigmaatschappijen hun vliegtuigen aan de grond hielden. Om ervoor te zorgen dat deze maatschappijen niet failliet gaan wordt er staatssteun gegeven. Aan deze steun worden wel eisen gesteld en één van die eisen betreft verlaging van de CO2 uitstoot. Een mooi begin maar er moet nog meer gebeuren!

Zowel op het vlak van transport en mobiliteit als op het vlak van productie van energie is er nog veel werk aan de winkel, met andere woorden.

Verlagen van CO2 uitstoot is ook in corona tijd een grote prioriteit

Van de afgelopen 16 jaar waren er 14 bij die warmer waren dan ooit gemeten. Hoe hoger de temperatuur hoe groter de gevolgen voor het klimaat. Wanneer wij mensen de stijging van de temperatuur kunnen tegenhouden of zelfs verlagen tot 1 ½ á 2 graden, dan zijn de gevolgen misschien nog te overzien. Maar hiervoor moet de CO2 uitstoot drastisch omlaag en daarvoor zijn forse maatregelen nodig. Ook al zitten we tot over onze oren in de problemen vanwege het coronavirus we zullen óók moeten werken aan verlaging van de CO2 uitstoot.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.