Mijn dieetkeuze voor 2020: Intermittent Fasting voorgesteld

klok intermittent fastingIntermittent fasting ofwel wisselend vasten betekent dat je het eten afwisselt met een periode van vasten. Intermittent fasting is op dit moment een grote trend omdat je alles mag eten als je maar rekening houdt met een periode van vasten. Afgelopen jaar werd intermittent fasting het meest gezocht op Google. Intermittent vasten wordt eigenlijk ook gedaan bij het vasten van de katholieken of de Ramadan van de moslims. Door intermittent fasting langere tijd toe te passen zul je merken dat je slaapritme verbetert en maag- en darmproblemen minder worden. Dit komt omdat je gedurende de dag tijdens een korte tijd mag eten wat je wil en daarna een lange periode inlast waarin je niets eet en je voedsel wordt verteerd. Er circuleren op internet 2 populaire versies van intermittent fasting rond. Bij de ene versie mag je niets eten tussen 20.00 uur en 14.00 uur de volgende middag. Dat is dus je vastentijd. Bij de tweede versie, die iets minder heftig is, mag je niets eten tussen 20.00 uur en 12.00 uur de volgende middag. Je mag de tijden aanpassen als je maar wél de vastentijd aanhoudt. Dus je kunt ook tussen 18.00 uur en 10.00 uur de volgende ochtend niets eten als je dat fijner vindt.

Intermittent fasting en alles eten wat je wilt

Bij intermittent fasting mag je eten wat je wilt. Je hoeft je eten niet te wegen en je mag vlees, koolhydraten en verzadigde vetten gewoon eten. De hoeveelheden die je eet bepaal jezelf. Als je maar kiest voor evenwichtige voedingsstoffen. Eet dus niet altijd pasta of alleen groente maar varieer. Door het houden van een lagere periode waarin je niets eet gaat je spijsverteringsstelsel aan het werk en die lange pauze zorgt ervoor dat je spijsverteringsstelsel ook tot rust kan komen. Ben je gewend om driemaal per dag te eten dan kan dat tussen de tijd dat je mag eten. Dan is het misschien ook handig als je de ‘vastentijd’ vastlegt tussen 18.00 in de avond tot 10.00 uur in de ochtend. Maar dan kun je wel problemen ondervinden bij een feestje of een avond uit. Je mag tijdens het vasten wel drinken maar geen alcohol of zoete drankjes. Hou je aan water, thee en koffie zonder melk en/of suiker.

gezonde salade

Intermittent fasting voorgesteld

Waarom wordt intermittent fasting voorgesteld? Allereerst om beter in je vel te komen. Je kunt door intermittent fasting vaak beter slapen. Daarnaast zorgt intermittent fasting voor een betere maag- en darmwerking. Wanneer je rekening houdt met hetgeen je eet kun je met intermittent fasting ook makkelijk afvallen. Intermittent fasting heeft dus een positief effect op je gezondheid. Aan intermittent fasting wordt zelfs toegeschreven dat het veroudering vertraagt. Voor veel mensen druist intermittent fasting in tegen wat er altijd wordt verteld;

  • Je moet in de ochtend ontbijten om af te vallen
  • Je moet minimaal 5 of 6 kleine maaltijden eten om je stofwisseling op gang te houden
  • Door niet te eten verbrandt je lichaam eiwitten en verlies je spiermassa
  • Door lange tijd niet te eten gaat je lichaam over op de spaarstand

Maar toch blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat dit helemaal niet zo is. Intermittent fasting zorgt voor de verhoogde aanmaak van het menselijk groeihormoon en de verbetering van de insulinegevoeligheid. Intermittent fasting leidt tot een betere gezondheid en dat is misschien wel de belangrijkste reden waardoor afvallen makkelijker gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.