Waarom je hersenen het verschil proeven bij light limonade

Het is heel goed mogelijk om je smaakpapillen voor de gek te houden met zoetstof. Je hersenen zijn een stuk minder makkelijk om de tuin te leiden. In de zomer vinden we het heerlijk om lekker op een terrasje te gaan zitten. Heb je trek in iets zoets zonder al te veel calorieën, dan kies je in de meeste gevallen voor light frisdrank.

Hier zitten minder suikers in en het verschil proef je niet. Toch is dit zo simpel als het in eerste instantie lijkt. Toch zijn je hersenen niet zo makkelijk voor de gek te houden. Dit komt omdat je brein anders reageert op suiker dan op zoetstoffen als Acesulfaam-K of Stevia (dat nochtans heel wat voordelen heeft). Na het drinken van een light frisdrank is de kans dus groot dat je snel weer honger krijgt.

light limonade

Wat gebeurt er in je hersenen als je iets eet of drinkt?

Zodra je iets eet waar suiker inzit, sturen je smaakpapillen een sein door naar verschillende gebieden in je hersenen. Er gaat ook een van deze seintjes naar de hypothalamus. Dit hersengebied houdt in de gaten hoeveel voedingsstoffen en energie je nodig hebt. Daarom is de hypothalamus belangrijk om hongergevoel te herkennen of een verzadigd gevoel te krijgen na het eten.

Je hersenen hebben ook een soort van beloningssysteem. Zodra je honger krijgt stuurt de hypothalamus hier een seintje heen. Hierdoor geniet je meer van je eten en je eet er meer door. Raakt je maag voller dan zal dit seintje minder sterk worden. Je geniet dan minder van je maaltijd waardoor je na een tijdje stopt met eten. Daarom smaakt het eerste hapje altijd het best!

Hoe zit dat met zoetstoffen?

Voor je smaakpapillen zijn zoetstoffen precies hetzelfde als suikers. Ze smaken allebei zoet. Er is een studie gedaan naar wat er nou precies in de hersenen gebeurt als je zoetstoffen binnenkrijgt. Deelnemers aan dit onderzoek dronken drankjes met zoetstoffen. Ondertussen werd hun hersenactiviteit gemeten door een MRI-scanner.

Geen van de deelnemers werd gezegd wanneer en welk drankje ze kregen. Wat bleek? Na het drinken van een drankje waar suiker inzat was de activiteit in zowel de hypothalamus als in het beloningssysteem afgenomen. Dit was niet het geval bij mensen die een lightdrankje gekregen hadden.

Na het drinken van een light frisdrank heb je dus het gevoel dat je minder verzadigd bent. Waarschijnlijk zal je daarom trek hebben in wat nootjes na het drinken van een glas cola light dan na het drinken van een gewone cola.

Het is heel waarschijnlijk dat je door lightproducten te gebruiken je meer calorieën in gaat nemen tijdens een maaltijd. Dit kan weer leiden tot gewichtstoename op de langere termijn.

Conclusie

Het is dus niet eenvoudig om je hersenen te foppen met lightproducten. Ze kunnen heel goed de smaak ontdekken van de calorieën. Dit heb je zelf niet in de gaten. Om die reden is het dus een stuk minder eenvoudig om je honger te kunnen stillen door het gebruik van lightproducten.

Het is dus echt niet erg om ook regelmatig even lekker te genieten van een drankje waar wel suiker inzit. Dit voorkomt dat je extra eet tijdens je maaltijden waardoor je ook weer een aantal extra calorieën binnenkrijgt. Dit leidt ook weer tot gewichtstoename op de langere termijn.

lekkere mocktail gezond alternatiefDoor lightproducten te gebruiken neemt ook de trek in snacks toe. Dit zijn over het algemeen echte caloriebommen. Drink je zelf bij voorkeur drankjes waar geen suiker inzit, kies dan voor snacks die gezond zijn. Deze leveren wel energie maar geen overbodige calorieën. Of maak zelf eens wat lekkere mocktails of een smoothie met bevroren fruit (waar natuurlijk ook wel suikers inzitten, maar dat is dus geen drama!).

Neem in plaats van chips bijvoorbeeld een cracker met smeerkaas, fruit of groente met een magere dipsaus. Het is ook verstandig om meer te gaan bewegen. Doordat je meer calorieën verbrand kan je dan wat meer calorieën verbranden. Zo voorkom je overgewicht en kan je toch op zijn tijd genieten van een lekker hapje zonder hierna een schuldgevoel over te houden.

Ons lichaam heeft van nature suikers nodig. Als je een gezonde levensstijl hebt en op je voeding let krijg je hierdoor genoeg suikers binnen. Deze leveren energie zodat je beter kan presteren. Te veel suiker kan leiden tot overgewicht en gezondheidsproblemen zoals suikerziekte.

Drink je veel frisdrank met suiker dan kan je daarna dorst krijgen. Drink daarom heel de dag door regelmatig een glaasje water. Dit is niet alleen heel gezond, het bespaart je ook nog geld. Het zorgt ervoor dat afvalstoffen makkelijker kunnen worden afgevoerd en je krijgt er een mooiere huid van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.